Friday, December 26, 2014

Kenangan di ADUN MUDA Selangor

Usai Sidang Kedua
 


Hakim , Ahli PKPIM UITM Shah Alam sedang berbahas

Menerima Sijil Penyertaan dari MB Selangor, Azmin Ali


Gambar dari jauh aku sedang fokus

Gaya bajet fokus

"Lepas ni awak pula jadi MB boleh?

"Kita setuju akan pendidikan percuma kalau kita pegang kerajaan pusat. Kerajaan negeri tak cukup duit" - Bait kata - kata

Bersama Timbalan Speaker

"Yang Berhormat, Sila Duduk, tunggu saya habis berucap"

Lagi gambar bersama YB Timbalan Speaker
 
Penbahas terbaik, Timbalan Pengerusi PEPIAS PJ, Ahli Sahabat Yadim, saudara Khairi Hazique, bakal menerajui tampuk kepimpinan Pro Mahasiswa Barisan Alternatif UIAM

Mahasiswa UIAM di Program ADUN MUDA




  Saksikan saya beraksi di video di Youtube ADUN MUDA Selangor part 3/4 minit ke 43-50.

Wednesday, October 22, 2014

Hitam atau Putih : Antara Dua Ekstrem



LATAR
1. Sebelum saya teruskan kepada idea penulisan saya kali ini, saya ingin berikan sedikit kredit kepada Tan Sri Sanusi Junid yang merupakan bekas Naib Presiden ABIM 70-an, Presiden UIAM 1999-2008 dan beberapa jawatan dalam politik yang tidak ingin saya coretkan disini kerana telah memberi saya idea untuk menulis berdasarkan "point" yang bernombor. Cara penulisan ini saya temui di blog rasmi beliau. Seperti yang  kalian sedang membacanya sekarang.

2. Semenjak awal tahun ini saya agak "Agresif" dalam mengumpul dan mengambil kisah akan sejarah abim-pkpim di kampus. Namun bermula dari bulan Ogos yang lalu baru dimulakan sesi jelajah aktivis veteran gerakan ini untuk dikutip pengalaman mereka. Antara yang sempat ditemui secara rasmi ialah Dr Asyraf Wajdi, Dr. Yusri Mohamad dan Sdr. Hilmi Ramli, kesemuanya adalah mantan Presiden PKPIM.

Pertemuan Mahabbah ke rumah Mantan Presiden PKPIM 
 
3. Walaupun ada yang punya persepektif kurang enak kerana saya hanya berjumpa dengan golongan dari "satu pihak" sahaja, saya jujur mengatakan matlamat adalah jelas dan tulus untuk tujuan akademik semata. Presiden - Presiden lain belum sempat saya temui dek kerana telah mula menyambung pelajaran di UIAM Gombak dalam bidang kejuruteraan, jurusan yang sangat mencabar dan memerlukan tumpuan serius.

4. Saya kini dalam proses menstabilkan diri antara hitam dan putih, haq dan batil, antara dua ekstrem yang berlawanan antara keduanya. Dan perkara ini semestinya memberi kesan kepada cara fikir, tingkah laku, tutur kata, perubahan diri. Saya mohon maaf andai ada salah silap kerana saya adalah budak mentah yang sangat memerlukan bimbingan dari senior dalam menempuh ujian dan halangan dari diri sendiri.


TITIK PERSAMAAN : SUATU PENGGANDAIAN PRINSIP?

5. Hitam dan putih adalah warna yang sangat jelas perbezaannya. Sesiapa sahaja pasti boleh menentukan antara dua ekstrem ini.

6. Persoalannya, adakah dua titik yang berada dihujung masing - masing memberi nilai BURUK dan BAIK sahaja? Pada pandangan saya, ada beberapa perkara yang perlu adanya timbang tara namun bukan kesemuanya.

7. Berbalik kepada merujuk senior, sebaiknya anak muda tidak perlu terikut - ikut dengan pergaduhan orang lama dan sejarah permusuhan panjang mereka. Tapi sebaiknya, kita cari titik persamaan antara mereka dan cari apakah kebaikan yang ada pada kedua - dua pihak mereka, kemudian hasilkan sesuatu yang lebih baik.

8. Dalam perjuangan PKPIM sebagai sebuah gerakan non-partisan dan berpegang teguh akan prinsip tersebut, gerakan ini senantiasa mencari titik kebaikan yang ada pada pihak kerajaan dan pembangkang. PKPIM masih bekerjasama dengan kerjasama dalam badan belianya spt Majlis Belia Malaysia, Kementerian Belia dan Sukan dan banyak lagi agensi kerajaan. Manakala, bagi pihak pembangkang, ada kalanya dalam beberapa isu PKPIM bersama mereka menyuarakan kritikan terhadap pihak kerajaan seperti isu PPSMI.

9. Namun, berada di tengah - tengah tidak bermakna kita bersikap "oppurtunist" iaitu ingin mengambil kesempatan terhadap pihak lain demi meraih keuntungan. " Good oppurtunity, bad oppurtunist" . Walau apa pun agenda umat menjadi keutamaan.

10. Walaubagaimanapun, dalam soal dosa pahala, perkara halal dan haram yang secara jelas hukumnya di dalam Quran, Sunnah dan ijmak para ulamak adalah secara tegas kita berpendirian di pihak yang benar. Letakkan dunia ditangan, akhirat di atas kepala. Apabila kedudukan akhirat tergugat, lepaskan dunia (tangan) , dan stabilkan kepala (akhirat).

Moga Allah merahmati kita semua dan meletakan kita sentiasa berada dalam golongan yang benar. Amin.
Bittaufiq Wa Najjah kepada semua yang bakal menghadapi peperiksaan.

Wednesday, August 13, 2014

Lawatan Kunjung Hormat ke Rumah bekas Presiden PKPIM Pasca Reformasi

Lawatan Kunjung Hormat ke Rumah bekas Presiden PKPIM Pasca Reformasi

Assalamualaikum wbt. Apa khabar pembaca sekalian? Moga semua sihat di bawah rahmatNya.
Pada isnin minggu lepas iaitu, 5 Ogos 2014 saya dan beberapa ahli PKPIM UIAM PJ telah mengadakan ziarah ke rumah bekas presiden PKPIM pasca Reformasi 1999-2001, Dr Asyraf Wajdi atau lebih mesra dipanggil abang Wadi di kalangan ahli jemaah. Beliau kini merupakan Presiden YADIM (Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia), Senator di Dewan Negara dan anggota Majlis Tertinggi UMNO. Pertemuan tersebut diadakan untuk membina jaringan persahabatan sesama senior lama gerakan pelajar, mendengar pengalaman, berkongsi pandangan tentang dakwah kontemporari dan isu semasa di negara ini.

Bagaimana PKPIM mula lemah ( erti kata BEBAS, atau VOKAL )
Apabila syura mula digabungkan dengan ABIM.

Selepas zaman reformasi, banyak juga orang - orang ABIM yang tidak sehaluan dengan syura untuk menyokong Anwar Ibrahim, sama ada dari isu moral atau hilang kepercayaan. Berpecah besar juga, iaitu Dr Sidek Baba, Dr Yusri dan Ismail Mina.

PKPIM turut menerima kesan sekali kerana syura Pkpim diletakkan sekali di bawah syura Abim. Lalu terpaksa mengikut agenda Anwar. Sedangkan semasa zaman beliau syura masih asing.

"Sebab kita punya agenda ialah Islam. Apa yang kita nak capai matlamat, pada zaman awal - awal itu,Our objective very clear. Kita gerakkan tarbiyah dan kaderisasi bukan adalah untuk masa depan bukan masa sekarang, bukan jemaah centric sangat tetapi lebih kepada Islam. Kita kader orang supaya join program kita supaya dia ada rasa semangat untuk berjuang untuk Islam, tarbiyahnya untuk memahami kerangka worldview Islam, tanpa mengira individu itu dari fakulti apa, tetapi fikrah Islami itu perlu dicanai sebab matlamat kita selepas graduate, berada di lapangan pelbagai termasuk politik."

"Tapi tak semua politik. Kalau politik pun tiada masalah, tapi politik yang berakhlak, berprinsip dan beradab. Masa itu jelas dan serius. Proses pengkaderan kita secara all out. Pengkaderan dan pentarbiyahan. Usrah berjalan dengan baik. Matrik masuk saja budak baru, kita start. Habis saja minggu orientasi, biasanya PKPIM yang pegang Taaruf Week. Dari Manager, Manageress. Abang dulu Manager Taaruf Week. Kita identify student first year yang berpotensi, kita bawa pada tamrin, 100 ke 200 orang. Kita buat pertemuan secara besar - besaran, kemudian barulah usrah secara kelompok - kelompok. "

"Matlamat kita jelas. Waktu itu semua orang diwajibkan membaca, hadam, khatam buku Apa Erti Saya Menganut Islam, buku - buku haraki, Bahtera Penyelamat Umat. Bila masuk maincamp, buku yang tinggi sikit seperti fiqh awlawiyyat supaya kita berjuang atas dasar faham kenapa kita berjuang. Dan jangan lupakan ukhuwah."

"Cuma zaman abang berlaku beberapa tribulasi iaitu kes Anwar Ibrahim tahun 1998, semasa abang Naib Presiden. Waktu tu kita punya caution very clear, kenapa kita sokong Anwar, pada peringkat awal, kita tak tahu apa cerita sebenar berlaku pada Anwar. Cumanya prinsip kita jelas. Syura PKPIM berbeza dengan syura ABIM. Kenapa kita all out untuk Anwar? Bukan soal peribadi, tetapi kita merasakan politik yang berlaku adalah politik yang jengkel. Kenapa perlu diaibkan sebegitu rupa? Kenapa orang yang tak rapat dengan beliau boleh tiba - tiba buka cerita fitnah pada beliau ? "

POLITIK KAMPUS

"Pada tahun 1999, PKPIM all out untuk pilihanraya untuk kalahkan UMNO. UMNO pada waktu terselamat kerana undi Cina. Melayu berpecah dua tapi 50% keatas sokong Barisan Alternatif. Akhirnya, selepas pilihanraya 1999, kita muhasabah balik. Apakah perjuangan kita hanya melalui politik sahaja, sebab apa yang kita ingin ubah adalah negara. Perubahan negara bukan hanya melalui politik, tengok - tengok mana kerajaan pun tak semestinya apabila naik jadi pemerintah selesai segala - segalanya. Pas di Kelantan 23 tahun, tapi paling banyak kes dadah dan buang anak. "

" Apa yang diterapkan oleh Hasan Al - Banna dalam gerakan Ikhwan, proses islah dan taghyir (perubahan) tidak boleh melalui kuasa saja. Ia bermula dari individu, individu yang akan membentuk keluarga, keluarga membentuk masyarakat, dan negara kemudian terbentuknya daulah. Kita nak kader orang haruslah mempunyai matlamat yang sama iaitu untuk islah dan masuk lah ke dalam apa - apa bidang dengan asas kekuatan Islam."

YADIM

Tugas dalam YADIM menjadi mudah apabila ada generasi sahabat dari dalam mahupun luar PKPIM yang sedia membantu. Ada yang dalam PTD, BTN, kerajaan, yang duduk dalam parti kurang dari 5%.

POLITIK KAMPUS

"Abang Sam (Shamsul Iskandar) dua tahun tua dari abang. Dia memang dari dulu ke arah politik. Dia memang PKPIM tapi tak ikut sangat usrah, dia banyak ikut IKD (Insitut Kajian Dasar). IKD dibina oleh Anwar untuk bangunkan orang untuk bantu dia. Sebab itu dulu pilihanraya kampus, konfliklah. Tapi waktu tu PKPIM masih kuat. Kita tak bertanding atas tiket PKPIM. Tapi atas tiket ROW. Rest of the World. PKPIM bersama yang lain melawan HI (Hizbul Islam) nama parti We Unite for Islam, jemaah PAS. Kita memang sentiasa bertanding. Zaman abang Sam menang, zaman selepas dia, abang Nazlen menang. Zaman abang kali pertama kalah. Wakil PKPIM menang, tapi team kalah. Abang menang, Bendahari PKPIM, Kak Yasmin menang, Naib Presiden PKPIM, Abang Faizal Arif menang, YB Kuala Selangor sekarang, Dato' Irmohizam menang, Presiden MBM (Majlis Belia Malaysia) sekarang,                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           


- reformasi batch ; mulakan ada tamrin di surau2 lama, word tu digunakan sebelum reformasi lagi,
- PRU 1999, PKPIM all out utk pembangkang disebabkan prinsip tapi waktu PRK tetap lawan geng HI , guna nama parti ROW ( rest of the world), masa tu kali pertama team PKPIM kalah dlm PRK walaupun 5 orang PKPIM menang dengan undian tertinggi
- mula benci anwar bila dapat perspekif buruk dari

PANDANGAN TENTANG HAK KEBEBASAN AKADEMIK



“Academic freedom is the freedom of teachers and students to teach, study, and pursue knowledge and research without unreasonable interference or restriction from law, institutional regulations, or public pressure”. – Encylopedia Brittanica
 
Ringkasnya, kebebasan akademik ialah kebebasan penyelidikan, pengajaran-pendidikan dan penyuaraan (lisan atau tulisan) bisikan qalbu kecendekiawanan.


Daripada definisi diatas, saya bersetuju menyatakan kebebasan akademik di negara ini dinafikan. Dari sudut mahasiswa, banyak program bersifat ilmiah yang dianjurkan dibatalkan oleh pihak HEP. Isu “Listen 3x” telah membuktikan jelas “bebalisme” sedang berlaku. Kesan AUKU pula, idea dan kritikan mahasiswa dibendung, maka institusi pendidikan kehilangan “roh sebenar” bukan lagi tempat pemberdayaan fikiran tapi hanyalah sebuah kilang menghasilkan pekerja. 

Mungkin ada yang mempertikaikan, bahkan boleh berkata melalui tekanan ini, kita akan bersikap lebih kritikal. 


"Tapi sistem dan persekitaran itu tidak sehingga merencat. Kerana ia hanya faktor subsidiari. Terasnya adalah 'individu'. Bahkan, kalau pintar: kekangan sistem boleh menjadikan 'kebebasan' itu tambah mencapah dan kreatif. Kerana halangan adalah mangkin yang mujarab untuk melonjak."

Saya tidak bersetuju. Kebebasan akademik perlu dilihat dengan kaca mata yang lebih luas, ia adalah masalah sistem. Mungkin, ada pelajar yang lebih kritikal apabila sesuatu ruang kebebasan ditutup, yang mana kebanyakkan mereka adalah yang aktif dalam "gerakan bawah tanah" tapi bagaimana pula dengan mereka yang tidak mendapat peluang untuk mengenali semua ini? Yang sepatutnya, potensi mereka digilap dan pemikiran mereka "dibuka" di bilik kuliah oleh pensyarah?
 
Dari perspektif pensyarah, tugas mereka adalah untuk mencari masalah, menganalisis, dan mengeluarkan hasil kajian mereka bagi kebaikan negara. Prof Redzuan Othman dan Prof Aziz Bari dipecat kerana menyatakan pandangan yang bertentangan dengan kehendak universiti. Apa guna status sebagai ilmuwan, jika hanya mengatakan sesuatu yang lunak didengar dan tidak boleh mencabar status quo? Akibatnya, kajian yang dihasilkan tidak seberapa, jatuh ranking universiti di mata dunia dan kerosakan di dalam negara tidak diperbetulkan.


Akibatnya, kini amatlah sukar mendapati seorang ahli akademik yang mahu mengambil tahu tentang masyarakatnya, alam sekitarnya, atau tentang sesuatu dasar dari pihak berkuasa di peringkat mana sahaja bagi merelevankan ilmunya kepada masyarakatnya dan pihak berkuasa itu secara kritis dan kreatifnya. Bahkan mereka, walaupun dari dalam bidang ilmu kemasyarakatan, kemanusiaan atau keagamaan, enggan mengaitkan atau mengheretkan ilmunya dengan apa-apa yang berlaku di sekelilingnya, seperti yang sepatutnya, kerana dihantui oleh “Perintah Am” dan “Tatatertib Guru” itu.