Monday, December 16, 2013

Jelajah Sungai Batu dan Jejak Badar

Assalamualaikum wbt
Bismillahirrahmanirahim.

Lama tak update blog. Asif agak sibuk. Yela sangat, padahal tak reti susun waktu.

Nak cerita pendek je.

Semalam alhamdulillah, dipertemukan juga dengan sahabat yang sudah 2 tahun terpisah iaitu Faris b Ismail aka Badar. Setelah lama menyepikan dirinya, kami skuad penjelajah SERATAS26 berjaya juga menemui beliau di rumahnya di Changkat Cermin, Ayer Tawar, Perak.

Apa yang spesel sangat kat Badar ni sampai sanggup kami jelajah?

Pertamanya, dia antara sahabat karib aku sewaktu di sekolah. Semasa form 3, dia duduk di sebelah kerusiku. Tapi setelah bertukar ke aliran teknologi, hubungan aku agak tidak serapat dahulu. Tambahan, dulu agak sibuk dengan banyak jawatan sehingga banyak juga rakan-rakanku yang yang tak sempat aku selami perasaan mereka, ke grass root.

Keduanya, beliau agak berbeza daripada kami yang lain kerana menyambung pelajaran dalam bidang agama. Mana tak peliknya, budak sekolah sains tiba-tiba memilih untuk ke sekolah pondok. Tapi itu merupakan suatu langkah yang harus dipuji dan dicontohi agar dari Seratas boleh munculnya ulama' yang boleh membaiki suasana di sekolah kelak.

Ketiga, dia hilang tanpa jejak. Walaupun ramai kawan-kawanku yang aku memang tak jumpa, atleast aku masih bersua mereka secara maya. Mamat seorang ini tidak. Walhal, no telefon nya tak ada siapa miliki. Facebook sendiri pun dia tak da.



Feeling blessed. Moga dapat bertemu lagi mungkin di sana, Pondok Pasir Tumboh, Kelantan. Mendalami ilmu bersama ulama!

p/s : nanti aku edit balik post ni. macam suram je..hee~