Sunday, November 25, 2012

Writing Your Exam Answers





In the previous list I’ve given some pointers for getting the most out of the first few minutes of your exam. In this list, we’ll look at the main part of the exam – the business of writing answers and scoring marks. In a further list, we’ll explore some things to do towards the end of an exam.




1  1.       Keep – within reason – to the timetable you planned for exam. If (for example) you’ve got 5 questions to attempt in 3 hours, each question should taje about 30 minutes (allowing for the “special” time at the start and finish of the exam)

2  2.       If your time for a question runs out – and you think it will take more than 5 minutes to finish it off – leave a gap and move on to another question. (If you know you can finish it in less than 5 minutes, finish it). The questions most likely to overrun are the early one – where you know a lot – later questions may well under-run, allowing you to spend additional time finishing off unfinished questions.

3  3.       Read the questions carefully. Work out what they really mean. Keep re-reading the questions as you answer them. This helps you avoid  going off on tangents. More marks are lost in exams by candidates going off tangents, than by candidates not knowing what the right answers are.

4  4.       Make sure that each of your answer addresses  the question. Don’t waste time and energy writing down things the questions doesn’t require you to do. (You can always add more detail later if you you have genuine “spare time”). Take careful note of key words in questions including “how?”, “why?”, “when?”, “what?”, “explain”, “discuss”, “compare”, “evaluate”. Do exactly what the questions asks.

5  5.       If you get stuck – leaved your planned timetable for the moment – and move on to another question that you feel more comfortablewith. You can avoid mental blanks by not trying force your brain to recall things that are temporarily unavailable to you.

6  6.       For essay-type questions, spend the first few minutes planning your answer. This helps to make sure that the essay has a promosing “beginning”, a coherent “middle” and a convincing “conclusion”. Planning your essay at the start also helps you to avoid missing important ideas.

7  7.       For numeral or problem type questions, make sure the examiners can see exactly how you reached your answers. Show clearly each step you take. Show where you substituted numerical data into formulae. If something goes wrong, you can still get marks for all the things that examiners can see that were correct. If the examiners cant see where you went wrong, they cant give you any credit to those steps that were right.

8  8.       Try to keep your sentences short and simple. Less can go wrong with short sentences – there’s less chance of the examiners reading them the wrong way. Also, scripts that can be read easily help put examiners into a better mood – more generous with marks.

9  9.       Humour your examiners. Make it easy for them to see you’ve finished one question and started another. If they find their way easily through your script, their generosity tends to increase.

1  10.   Every now and then give yourself a minute off. Give your brain a chance to rest and reflect. Give your thoughts time to put themselves into a sensible pattern. Then write some of the sense down.

Monday, May 28, 2012

Modul SPM Bahasa Melayu

Assalamualaikum wbt..
Sharing is Caring ? yes saya sokong quote yang sangat popular tu. Saya pelajar lepasan SPM 2011, Alhamdulillah telah berjaya mendapat keputusan yang cemerlang untuk subjek ni. Atas dasar sama-sama inginkan kebaikan, saya telah menghasilkan sebuah modul untuk pelajar yang akan menghadapi SPM. Buat masa ni baru siap untuk subjek Bahasa Melayu. Subjek yang sangat penting untuk memudahkan kita untuk meneruskan perjalanan hidup. Kalau tak, tak hairanlah ada orang sanggup ambil Paper July.

Click To View (via Scribd.com)
MODUL SPM BAHASA MELAYU




P/s : Semoga berjaya calon-calon SPM sekalian  Like KronikaPemuda.com di FB untuk tips2 bagi subjek lain :)

Monday, May 21, 2012

Liputan Wacana Santai Bersama Ustaz Azhar Idrus

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani
Coretan Asal : Dakwah Tinta

 Assalamualaikum wbt.
Nak kongsi tentang semalam, ana bersama dengan sahabat-sahabat Remaja At-Taqwa iaitu saudara Hazwan Munir, Zulkhairi, Anwar, Azhari, Udin telah bergerak ke Padang Komtar, Pulau Pinang untuk menyaksikan Wacana Santai bersama Ustaz Azhar Idrus, Sham Kamikaze, Ali XPDC dan Bob Luqman.



UAI (Ustaz Azhar Idrus)


      (Ustaz Azhar Idrus feat Ali XPDC)

 Berdasarkan tema pada malam itu yang hanya sekadar Wacana Santai, UAI tidak memberi kuliah cuma sekadar menjawab soalan berkaitan kemusykilan agama. Antara soalan dan jawapan yang sempat saya dengar :

1. Betulke Hadith yang menyatakan HARAM memegang tangan isteri di khalayak ramai?

Jawab ustaz : "Memang sebenarnya dalam semua kitab-kitab agama yang pernah saya belajar, semuanya mengharamkan memegang tangan bini di khalayak ramai. Bini orang lain. "..HAHA..memang gelak semua hadirin. Hukumnya Boleh. Tak ada masalah asalkan jangan berlebih-lebihan di khalayak ramai. Yang tak bolehnya yang tak ada ikatan perkahwinan sebab tu jangan berlebih-lebihan bercinta sebelum kahwin, lepas kahwin tunaikan segala hasrat.


  (Suasana Maghrib di Padang Kota)

2. Hukum suami pakai baju isteri (perempuan) untuk bergurau - senda.

Jawab ustaz : "Contoh Pak Imam pakai baju isteri dia, pakai kain batik, pakai coli lepas tu bergurau dengan isteri dia :hai ayang.. isteri dia pulak pakai kain pelikat, baju melayu main gurau2..takpe..walaupun memang menyerupai perempuan tak ditunjukkan di khalayak ramai sekadar bergurau dengan orang rumah, cube Pak Imam buat tu kat depan2? HAHA"

3. Hukum anak bukan Islam pergi masjid sebab nak lawat jenazah ayah yang beragama Islam.

Jawab ustaz : "Boleh. Sebenarnya kebanyakan orang terlalu ekstrem untuk tidak membolehkan orang bukan Islam masuk ke masjid. Hukumnya Harus. Bahkan dia mungkin boleh nampak kebaikan islam disitu"

     (Preview - Intro Ustaz Azhar cakap penang dan Bob Lokman)

4. Hukum pengantin perempuan jawab akad nikad dengan loghat lain.

Jawab ustaz: "Boleh asalkan orang lain faham apa yang dia ucapkan. Contohnya laki orang KL kahwin dengan orang Penang.(susah la nak tulis loghat..hehe). Yg tak boleh tu yg tak faham. Pasangan dia orang planet Pluto. "wowobo&^*^*^&*"..xfaham? tak sah akad nikah"HAHA

5. Apakah Nilai Mas kahwin yang paling Afdhal?

Jawab ustaz "Mas kahwin yang terbaik adalah yang paling murah. Tapi kita bab beramal yang berkaitan dengan harta, duit kita jadi berat. Dalam bab puasa, solat sunat, haji dll kita semangat tapi ada kaitan dengan harta susah. Contoh Pak Imam ada anak perempuan letak mas kahwin anak RM25,000. Patutnya letak harga sepatutnya supaya irang nampak contoh"

6. Hukum Potong Rambut Fashion




Sham Kamikaze

Abang Sham turut memberi input menarik malam tadi selain persembahan nyanyian. Antara kata-kata beliau yang menarik: Sambil memegang bajunya yang bertulis "GUA ROCK GUA BERIMAN" - Ramai orang selalu perlekeh kita, cakap apa lah ko ni tak baik menunjuk-nunjuk Riak tu.. Tak sebenarnya kita dah ucap kalimah syahadah tu takkan riak kot? Untuk kita mempamerkan keislaman kita. Kita patut berbangga dengan akidah kita. Satu lagi beliau promote beli baju "Jom Pi Kuliah".. menarik kita patut tukar dari  Jom Heboh kepada ini.

Bob Lokman

Menyanyikan lagu Keroncong Kerana Allah..sangat sayu..:)



Ali XPDC

Semangat Yang Hilang



dan banyak lagi..tak tertulis saya kat sini.. Luangkan masa untuk Islam :)












Terjemahan Soalan APT

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani
Karya Asli : Dakwah Tinta

Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah berjaya juga menterjemahkan serba sedikit daripada sample soalan APT yang diberikan oleh saudara Raja Ahmad Kamil. Tapi saya belum jawab lagi, kalau jawab mungkin ambil masa lama lagi nak upload..(alasan.. padahal memang xreti) hehe..Jadi, nak kongsi dengan anda semua. Bagi yang kurang sikit Arab macam saya (tak ambil Bahasa Arab Tinggi sekadar Bahasa Arab untuk Bahasa Antarabangsa SBP) bolehlah tengok-tengok soalan ni. Mungkin boleh nampak sikit apa sebenarnya kehendak soalan tu.

Klik link ni untuk view dokumen tu.(via Scribd)

Terjemahan Soalan Arabic Placement Test

 "Ooo..ingatkan ini rupanya yang soalan ni maksudkan.." mungkin ni kot yang keluar dalam pemikiran anda..hehe

Bagi sesiapa yang superb ,bolehlah betulkan mana-mana silap saya jika ada. InsyaAllah mari sama-sama kongsi untuk skor.

Selain itu, untuk EPT.. ukhti Norsakinah (CFS 2011/2012) ada upload sample essay EPT band 6. Boleh la try usha bagi sesiapa yang belum tengok lagi.

1. 3 SAMPLE EPT TASK 2 (New)
2. Sample EPT TASK 1 and TASK 2

 So, gud luck semua. English Band 6 dan Arabic Band 2. xD



P/s: Aasif tulisan buruk sikit. Faham-faham sendiri lah ye..:)


Thursday, May 17, 2012

Apakah Hukum Mengambil Biasiswa Daripada Bank Konvensional?

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani
Coretan Asli : Dakwah Tinta

Assalamualaikum wbt. Sedikit perkongsian. Baru - baru ni ana telah mendapat emel daripada Maybank Scholarship Award. Copy daripada emel tersebut :



Bila terbaca emel tu, memang terkejut sangat-sangat. Sebab memang tak sangka. Dengan result yang "cukup-cukup makan" dan tak hantar segala dokumen yang Maybank nak seperti recommedation letter from school, cuma hantar application tu je ke emel mereka. Tak sangka boleh berjaya. Mungkin essay yang ana hantar tu superb sangat kot. Nanti ana akan kongsikan tips-tips menulis essay untuk permohonan biasiswa pada suatu hari nanti. Ok Back to the topic.

Ana ada post pasal ana layak ke peringkat seterusnya di Facebook. Ada yang ucap tahniah dan sebagainya (bukan konfirm dapat pun) tapi ada pihak mengatakan biasiswa yang bakal diterima itu HARAM dan tak boleh digunakan untuk menyambung pelajaran.

Mula lah rasa ragu2 di hati ni, padahal konfirm pun belum. Mencari-cari nombor-nombor ustaz / mufti dan contact mereka. Ada yang cakap boleh dan tak boleh. Blurr kan?

Finally, the Conclusion

Jadi, selepas kuliah malam tadi ana pun memberanikan diri untuk bertanya kepada Ustaz Fauzi Tahir (panel syariah HSBC Bank kalau tak silap). Katanya (lebih kurang) :

"Harus untuk mengambil biasiswa tersebut jika tiada tajaan lain seperti kita hendak ke luar negara. Tak ada istilah duit haram disebabkan riba kerana wang riba ni hanya sekali sahaja HARAMnya selepas dua-tiga kali diproses tidak dikira riba. Maka tidak haram. Yang menjadi pelbagai jawapan adalah kerana kita bertanya pada ustaz yang bukan ahlinya"

Maknanya, bolehlah untuk kita ambil biasiswa tu kan? Boleh. Tapi kalau sesiapa yang merasa ragu-ragu dan tak nak biasiswa bank konvensional ni bagi jela kat ana. hehe.. Untuk lebih keterangan baca ni. Boleh dikiaskan.

Ok. Baiklah doakan ana berjaya lepasi stage ni. Walaupun soalan verbal dan numeral tu banyak yang hentam.
Harap-harap ada la rezeki nak ke oversea. Ameen..:) InsyaAllah.

"You' re The Torchbearers of The Ummah"

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani
Coretan Asal : Dakwah Tinta

"You' re The Torchbearers of The Ummah"


Slogan ini merupakan moto bagi penuntut di bumi tarbiyah UIA. Alhamdulillah bersyukur tak terhingga kepada Allah kerana ana juga telah terpilih untuk pengajian Asasi Kejuruteraan dan Sains Komputer :)..

2 hb Jun 2012. InsyaAllah pada tarikh ni, aku akan menjejakkan diri kat CFSIIUM, Petaling Jaya. Wah tak sabar rasanya untuk jumpa kawan2 baru kat sana nanti dan mengenal tarbiyah kat sini yang diuarkan-uarkan sangat hebat. Dengar kata pelajar  engineering kt UIA paling ramai compared dengan course lain tapi tak  ramai yang grade..Haha.cuaknya..ok2.Be positive..

Sebelum masuk sini, ada 2 test untuk tentukan tempoh ana belajar kat asasi sama ada setahun, setahun setengah atau dua tahun iaitu :

1. English Placement Test
2. Arabic Placement Test

So sekarang ni. Tengah pulun sikit2 untuk refresh skit otak untuk benda yang dah lama tinggal ni. InsyaAllah bila2 masa lepas dah siap studi ana akan post translate makna dan jawapan untuk contoh soalan APT dan EPT tu. Bagi sesiapa2 yg belum tengok boleh download kat sini. Copy daripada blog senior UIA Raja Ahmad Kamil. Jazakallah akhi.
1. Sample APT
2. Sample English Essay , Sample English Reading

Harapan ana kepada mereka yang akan masuk sekali nanti buat elok2 exam ni untuk sama2 habiskan asasi ni cepat skit..Cepat skit grade..Cepat sikit kerja..Cepat sikit kahwin..Hehe..Just kidding..ok..

Berjumpa di sana!

Sunday, May 6, 2012

Tak Sempurna : Menjadi Diriku

Kerap sekali kita melakukan kesilapan dalam hidup kita. Mungkin sesetengah dari kita melakukan kesilapan yang sama berulang kali. Sungguh manusia itu sememangnya tidak sempurna. "Al-insan" yang bermaksud yang lupa jelas mengukuhkan pernyataan ini.

Sebagaimana sebuah lirik sebuah lagu , Edcoustic - Menjadi Diriku


Tak seperti bintang di langit
Tak seperti indah pelangi
Karena diriku bukanlah mereka
Ku apa adanya

Wajahku ya memang begini
Sikapku jelas tak sempurna
Kuakui ku bukanlah mereka
Ku apa adanya

Menjadi diriku
Dengan segala kekukurangan
Menjadi diriku
atas kelebihanku

terimalah aku, seperti apa adanya
aku hanya insan biasa, tak mungkin sempurna
tetap kubangga, atas apa yang kupunya
setiap waktu kunikmati, anugrah hidup yang kumilik



Ya! Ia benar manusia tidak sempurna! Kita perlu menerima kesilapan yang kita lakukan. Janganlah terlalu menghukum diri anda mahupun orang lain apabila telah melakukan sesuatu kesilapan. Namun, itu bukanlah suatu pelepasan buat diri kita untuk buat salah sekali lagi.

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: "Seorang mukmin tidak akan jatuh ke dalam satu lubang dua kali." Riwayat Bukhari & Muslim 
Oleh itu, marilah sama-sama kita belajar daripada kesilapan yang kita lakukan. Semoga hari ini lebih baik dari semalam. :) .. InsyaALLAH..